آموزش گودبرداری عمیق
اجرای گودبرداری عمیق
یکی از مهمترین و حساسترین مراحل ساختمان سازی بحث ایمن سازی در گودبرداری به ویژه در اجرای گودبرداری عمیق است که اگر اصولی انجام نشود نه تنها خسارات مالی بلکه خسارات جانی نیز به همراه دارد ما در این مقاله درباره آموزش گودبرداری عمیق و ایمن سازی و اجرای گودبرداری عمیق مطالبی را منتشر نموده ایم باشد که مورد پسند شما واقع شود لطفا در قسمت نظرات ما را در بهبود آن یاری رسانید.
ایمن سازی در گودبرداری
تعریف گودبرداری
اولین سوالی که ذهن هر کسی را در مورد خاکبرداری و گودبرداری به خود مشغول می کند تعریف گودبرداری است.
گودبرداری به عمل حفر کردن زمین به منظور احداث بنا در تراز پایین تر از پی ساختمان های مجاور است که به منظور پایدارسازی گود انجام می پذیرد گودبرداری می گویند .گودبرداری در واقعیت همان عمل خاکبرداری است اما با عمیق بسیار بیشتر انجام می پذیرد .
در بسیاری از پروژه های ساختمانی زمین را به صورتی خاکبرداری می کنند که که دیواره های آن 90 درجه و یا چیزی نزدیک به این باشد این عمل سبب رانش خاک بر اثر وزن خود می شود این عمل سبب ایجاد بارهای منفی به ساختمان های مجاور و معابر می گردد و تبعات جبران ناپذیری را به بار می آورد اما برای جلوگیری از ریزش باید سازه های موقتی را برای مهار ترانشه ایجاد کنیم که به آن سازه های موقت میگویند این یکی از اصول اساسی آموزش گودبرداری عمیق است .
یکی از اصول اصلی مهندسی عمران گودبرداری در عمق بالا است که به دانشجویان مهندسی در آموزش گودبرداری عمیق اصول گودبرداری در عمق بالا و همچنین ایجاد سازه های نگهبان را آموزش می دهند زیرا اگر به صورت اصولی انجام نشود خطرات جانی برای کارگران و عابران و همچنین ساکنین ساختمان های مجاور و نیز خطرات مالی احتمال رانش زمین و شکستن ساختمان های مجاور و ریزش آن ها دارد .
انواع گودبرداری
گودبرداری و حفاری به دو صورت انجام می شود حفاری به صورت دستی و حفاری به صورت ماشینی که در ذیل به طور کامل آن را شرح می دهیم .
حفاری دستی
در گودبرداری به روش دستی از وسایلی همانند بیل و کلنگ به منظور حذف خاک و مواد سنگی استفاده می شود .در حفاری به روش دستی در مقیاس های کوچک استفاده می شود و یا در مناطقی که ماشین آلات راهسازی امکان دسترسی به آن را ندارند انجام می گردد.
حفاری مکانیکی
در این نوع حفاری برای زمین هایی با مقیاس وسیع انجام می گیرد در حفاری مکانیکی استفاده از ماشین آلات مکانیکی همانند انواع بیل و …انجام می گیرد.
اقدامات پیش از گودبرداری
قبل از اقدام اجرای گودبرداری عمیق باید مجوزهای لازم را جهت انجام آن از مراکز و سازمانهای ذیصلاح اخذ نمایید .زیرا تاسیسات زیر زمینی مانند خطوط لوله و کابل ها ممکن است در منطقه ای که قصد اجرای گودبرداری داریم وجود داشته باشد و حوادث جبران ناپذیری در آن منطقه به وقوع بپیوندد. بنابراین پیش از اجرای عملیات گودبرداری باید از سازمان های مربوطه مجوزهای لازم اخذ گردد.لازم به ذکر است قوانین اخذ این مجوزها در هر کشوری با کشور دیگر متفاوت است .
مجوز حفاری معمولاً توسط پرسنل مختلفی امضا می شود، از جمله:
ناظر شیفت عملیات / نگهبان ارزیابی
مهندس ابزار
مهندس برق
مهندس خوردگی
مهندس مخابرات
افسر ارشد آتش نشانی
مهندس عمومی کار
مهندس عمران
مهندس ایمنی
مجوز مربوط به گودبرداری در ایران
در کشور ما باید ۷۲ ساعت قبل از گودبرداری (اجرای گودبرداری عمیق و کم عمق ) انجام عملیات گودبرداری به مراجع مربوطه گزارش داده شده و پیمانکار نیز باید صلاحیت اجرای کار، را از مراجع مربوطه داشته باشد. در ضمن مالک باید مجوز شروع به کار را داشته باشد.
کاهش خطرات گودبرداری
اجرای گودبرداری عمیق نیاز به برنامه ریزی دقیق و اصولی و همچنین نیاز مبرمی به رعایت قوانین و مقررات ایمنی دارد .در این مبحث به مسائل ضروری در جهت به حداقل رساندن خطرات احتمالی پرداخته ایم .
پیش از اقدام به گودبرداری یک طرح جامع از اقدامات خود تهیه نمایید.
نیروهای خود را در جهت پیشبرد بهتر گودبرداری آموزش دهید
یک سیستم نظارت ایمنی برای ارزیابی مستمر خطرات احتمالی اختصاص دهید .
ایجاد بستر مناسب جهت گزارش خطرات احتمالی ( به کارگران خود اجازه دهید تا هر گونه شرایط ناامن را گزارش دهند)
حفاظت از سازه ها در حین گودبرداری های عمیق
یکی از اصول آموزش گودبرداری عمیق حفاظت از سازه هاست زیرا در گودبرداری های کوچک امکان ریزش آن بسیار کم است اما در گودبرداری های عمیق این مساله بسیار حایز اهمیت است شرکت های ساختمانی در حین اجرای گودبرداری عمیق باید به سازه های مجاور توجه کرده و هرگونه آسیبی را پیش بینی نمایند .
اهمیت پیشبینی آسیبهای سازههای مجاور
طراحان ساختمان باید هنگام گودبرداری های عمیق به سازه های مجاور دقت بیشتری نشان دهند این مسئله یک نگرانی حیاتی برای مهندسان ، پیمانکاران و مالکین دارد و اگر به درستی انجام نگردد می تواند خطر ساز باشد .در گودبرداری های عمیق اگر با دقت انجام نگیرد می تواند منجر به حرکت زمین و نشست ساختارهای مجاور گردد بنابراین لازم است قبل از اقدام به گودبرداری این مبحث ( اجرای گودبرداری عمیق ) را به خوبی مطالعه نمایید.
گودبرداری عمیق و سازه های مجاور
آموزش گودبرداری به ویژه در اجرای گودبرداری عمیق حائز اهمیت است ، هنگام انجام گودبرداری های عمیق در محیط شهری ، مستلزم درک کامل پیامد های بالقوه است . فرآیند گودبرداری می تواند بارهای خارجی را بر ساختمان های مجاور وارد نماید در صورت مدیریت اشتباه منجر به طیف گسترده ای از اثرات ناخوشایندی چون نشست زمین ، ترک خوردگی ساختمان های مجاور ، کج شدن سازه ها و… شود
برنامه ریزی دقیق و ارزیابی ریسک
قبل از اقدام به گودبرداری داشتن یک برنامه ریزی اصولی و کامل ضروری است این اقدام مهم هر گونه خطرات احتمالی را پیش بینی می کند .
ارزیابی ترکیب ها و پایداری خاک : این یک اقدام ضروری و مهم در جهت تعیین خطرات احتمالی است .
شناسایی زیرساخت های نزدیک ، خطوط لوله ، جریان آب های زیر زمینی و…
با این اقدام جامع و ارزیابی ریسک گودبرداری ، مدیران پروژه خطرات احتمالی بالقوه را شناسایی و دیگر خطرات احتمالی را کاهش می دهند .
وظایف سیستم نظارت و ایمنی در گودبرداری
همانطور که در بالا اشاره شد شرکت عمرانی باید هنگام گودبرداری از یک سیستم نظارتی فعال و آموزش دیده که از پرسنل خود است جهت کاهش هر گونه خطر احتمالی استفاده نماید این نظارت برای اطمینان از پایداری سایت های گودبرداری عمیق صورت می پذیرد .
سیستمهای نظارت ابزاری: تجهیزات نظارتی در زمان واقعی را برای ردیابی عواملی مانند حرکت زمین، سطح آب و تنش ساختاری نصب کنید. این امر امکان تشخیص زود هنگام هرگونه ناپایداری یا خطرات احتمالی را فراهم می کند.
بازرسیهای منظم: بازرسیهای بصری مکرر را برای شناسایی علائم ناراحتی، مانند ترکها، ناپایداری یا نشت بیش از حد آب انجام دهید.
پرسنل مانیتورینگ: پرسنل آموزش دیده را برای نظارت و ثبت داده ها از سیستم های نظارت به طور منظم اختصاص دهید. این تضمین می کند که پاسخ به موقع به هر گونه مشکل در حال ظهور است.
با انجام دقیق نظارت و بازرسی در طول فرآیند گودبرداری، می توان هر گونه علائم هشدار دهنده اولیه شرایط ناپایدار را به سرعت برطرف کرد و خطر بروز حوادث یا ریزش را کاهش داد.
آموزش صحیح گودبرداری عمیق
همانطور که در بالا نیز به کرات اشاره شد در گودبرداری عمیق حساسیت کار بسیار بالا است زیرا احتمال حرکت خاک و ریزش ساختمان های مجاور علاوه بر خسارات مالی خسارات جانی نیز به همراه دارد و یک تیم گودبرداری خوب باید با تمام این موارد آشنایی کامل داشته باشد و باید به پرسنل خود تمامی موارد را در گودبرداری های عمیق آموزش دهد.
ماشین آلات گودبرداری
شناخت ماشین آلات راهسازی در آموزش گودبرداری عمیق و اجرای گودبرداری عمیق بسیار مهم است .در گودبرداری شهری نیازمند استفاده از ماشین آلات راهسازی هستیم این ماشین آلات می توانند شامل انواع بیل مکانیکی ، بابکت ، بیل مکانیکی دکل بلند ، تاور کرین ، بادسون خاور ،جرثقیل ،و انواع کامیون باشد .
در اجرای گودبرداری عمیق ، بیل مکانیکی به منظور آماده سازی پروژه جهت تسطیح و پایدار سازی دیواره ها انجام می گیرد و در شب هنگام وظیفه خاکبرداری و حمل نخاله به ماشین آلات حمل خاک و کامیونت های مربوطه را دارد .
مینی بیل و بابکت : این دو از دسته ماشین آلات جهت پروژه های کوچک و کم عمق استفاده می شود .اما در اجرای گودبرداری عمیق و پروژه های بزرگتر در جهت رگلاژ کردن کف و کارهایی از این قبیل استفاده می گردند.
جرثقیل ها نیز دسته ای دیگر از ماشین آلات راهسازی هستند که در جهت جمع آوری رمپ و در پروژه های تاورکرین و باکت و جمع آوری رمپ مورد استفاده قرار می گیرند.
ماشین آلات مناسب گودبرداری تا عمق سه متر
برای گودبرداری تا عمق سه متر از مینی بیلو و بیل مکانیکی استفاده می شود و در تمام عملیات از این ماشین آلات استفاده می شود.
ماشین آلات گودبرداری عمق 6متر
هر چه عمق گودبرداری بیشتر می شود برای جمع آوری کامل پروژه نیازمند استفاده از دستگاهی پرقدرت تر و کامل تر داریم در گودبرداری با عمق شش متر نیازمند بیل مکانیکی هستیم تا حجم خاک را جمع آوری سازد و به کامیون ها منتقل نماید .
ماشین آلات مورد نیاز گودبرداری با عمق بالای نه متر
در اجرای گودبرداری عمیق با عمق بیش از نه متر شیب مجاز رمپ و خطر احتمالی تردد ماشین الات راهسازی را باید مورد بررسی قرار داد زیرا در این مقدار عمق بیل مکانیکی و مینی بیل به منظور جمع آوری رمپ مورد استفاده قرار می گیرند . در این عمق به طور معمول مینی بیل در کف گود قرار می گیرد و بابکت توسط مینی بیل بارگیری می شود .
ماشین آلات مورد نیاز در گودبرداری با عمق 12 متر
اجرای گودبرداری عمیق با عمق 12 متر ،در این عمق از دو بیل مکانیکی جهت جمع آوری رمپ استفاده می شود در این ارتفاع امکان استفاده از سکوی بیل دکل بلند با بوم ۱۲ متر نیز است که از نظر ایمنی و اقتصادی مقرون به صرفه می باشد .
ماشین آلات مورد نیاز گودبرداری با عمق 14متر به بالا
در اجرای گودبرداری عمیق با عمق 14متر به بالا در این عمق استفاده از ماشین آلات دکل بلند، جرثقیل و باکت و بیل مکانیکی امری اجتناب ناپذیر است. اما در گودبرداری با ارتفاع بیش از چهارده متر امکان استفاده از تاورکرین جهت حمل خاک مشابه روش بارگیری با جرثقیل است. در اکثر پروژه ها از بابکت برای رگلاژ کف گود استفاده می گردد. در انتهای عملیات گودبرداری با این عمق، ماشین آلات را با کمک جرثقیل سنگین از گود خارج می کنند. در تمامی گودهای عمیق می توان از ترکیبی از روش های فوق استفاده کرد.
تجهیزات ایمنی هنگام کار
تجهیزات ایمنی در اجرای پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است به خصوص در اجرای گودبرداری عمیق که میزان خطرات احتمالی آن بیشتر از هر پروژه ای است.
پیشگیری از صدمات: تهیه کلاه ایمنی مناسب، عینک، دستکش، کفش ایمنی و سایر وسایل حفاظتی به طور قابل توجهی خطر تصادفات و صدمات جدی را کاهش می دهد.
رعایت مقررات: کارفرمایان باید استانداردهای ایمنی تعیین شده توسط نهادهای نظارتی را رعایت کنند. تجهیز کارگران با تجهیزات ایمنی مناسب به اطمینان از رعایت و اجتناب از مسئولیت های قانونی کمک می کند.
افزایش روحیه و بهره وری: زمانی که کارگران احساس می کنند محافظت می شوند، روحیه و رضایت شغلی آنها بهبود می یابد و منجر به افزایش بهره وری و محیط کاری مثبت می شود.
تکنیک های کلیدی آموزش ایمنی
در کنار ارائه تجهیزات ایمنی، برنامههای آموزشی جامع برای تجهیز کارگران به دانش و مهارتهای لازم برای حفظ یک محیط کار ایمن بسیار مهم است. در اینجا چند استراتژی موثر آموزش ایمنی در اجرای گودبرداری عمیق آورده شده است:
کارگاه های تعاملی: درگیر کردن کارگران در کارگاه های عملی، درک عملی رویه های ایمنی را تقویت می کند و حفظ اطلاعات را افزایش می دهد.
ایفای نقش: شبیه سازی حوادث و سناریوهای احتمالی در محل کار به کارکنان کمک می کند تا بازتاب های سریع و مهارت های حل مسئله را برای رسیدگی به شرایط اضطراری واقعی توسعه دهند.
جلسات آموزشی منظم: جلسات آموزشی مداوم ایمنی کارگران را قادر میسازد تا از پروتکلهای ایمنی در حال تکامل بهروز باشند و از آمادگی آنها برای تغییر شرایط کاری اطمینان حاصل کنند.
سقوط اجسام:
یکی دیگر از خطرات قابل توجه در حفاری های عمیق، احتمال سقوط اشیا یا تجهیزات در محل گودبرداری است. ماشین آلات ساختمانی، ابزار و یا حتی خاک سست می تواند خطری جدی برای کارگران زیر ایجاد کند.
ایمن سازی سازه ها در گودبرداری عمیق
همانطور که اشاره شد در اجرای گودبرداری عمیق ، ایمن سازی سازه از مباحث اصلی گودبرداری است.
زمانیکه مشغول اجرای گودبرداری عمیق و پروژه گودبرداری هستید ، موظف هستید از اشکال مختلف پایه گذاری برای اطمینان از فروریختن سازه استفاده کنید. با پیاده سازی شورینگ در محل کار، می توانید قوانین محلی را رعایت کنید و همه را ایمن نگه دارید.
شیرینگ چیست؟
به ساخت سازه های پشتیبان کوتاه مدت که سازه ها را در مدت زمان کوتاهی ایمن نگه می دارند شیرینگ می گویند .عمل شیرینگ یک عمل رایج در اجرای گودبرداری عمیق است .به عنوان مثال، پایه گذاری زمانی موثر است که در اطراف دیوارهایی که برآمده هستند یا دیوارهایی که دارای ترک های بزرگ هستند قرار داده شود. شما می توانید برای تعمیر دیوارهای ناپایدار، ساخت دیوارهای جدید، تغییر دیوارهای موجود، تخریب سازه ها، و تعمیر دیوارهای شکسته یا ترک خورده از شیرینگ استفاده کنید .این عمل به شرایط خاکی ، نزدیکی به دیگر سازه ها و عوامل محیطی ، میزان رطوبت خاک وجود و یا عدم وجود آب های زیر زمینی و …دارد .
انواع شیرینگ
در حدود دوازده نوع پایه برای عملیات شیرینگ در اجرای گودبرداری عمیق وجود دارد که به ترتیب به آنها اشاره خواهیم کرد:
دیوارهای شمع سرباز در اجرای گودبرداری عمیق
این نوع شیرینگ برای پشتیبانی از پروژه های گودبرداری عمق کم طراحی شده است خاک آن منطقه تعیین کننده این است که آیا این تیغه های فولادی با مته در زمین فرو رود یا اینکه فولادها را بدون حفاری قبل در تیرها قرار دهند .ساخت یک دیوار پایه شامل قرار دادن تیرهای فولادی در زمین قبل از نصب پانل های بتنی بین آنها است.
اجرای گودبرداری عمیق با تیم تخصصی شرکت ویلاسازان دماوند
پایه پنوماتیک
پایه پنوماتیک از کمپرسورهای هوا برای تولید فشار هوا استفاده می کند که سازه ها را در وضعیت عمودی نگه می دارد. هنگامی که از این شکل از پایه استفاده میکنید، کمپرسور هوا نیرو را به انرژی تبدیل میکند که میتواند هوا را تحت فشار قرار دهد. فشار بالایی که از این فرآیند ایجاد می شود از سقوط سازه ها جلوگیری می کند .
مزایا و کاربردهای SHORING در ساخت و ساز
استفاده از شیارینگ در حین ساخت مزایای متعددی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
افزایش ایمنی – استفاده از یک سیستم پایه به شما امکان می دهد تا خطرات مربوط به خرابی سازه را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. شما می توانید خطرات احتمالی را در سایت های حفاری محدود کنید و در عین حال از کارگران خود نیز محافظت کنید.
انطباق با پروژههای پیچیده – روشهای شورینگ به شما این امکان را میدهد که پروژههای ساختمانی چالش برانگیز را با موفقیت اجرا کنید، که شامل همه چیز از ساخت و سازهای زیرزمین و تونل سازی تا اجرای گودبرداری عمیق است.
حصول اطمینان از انطباق با مقررات – با رعایت دستورالعملهای ایمنی و مقررات مربوط به پایهبندی، میتوانید مطابقت قانونی را رعایت کنید و از مجازاتهای سخت اجتناب کنید.
به حداقل رساندن آسیب اموال – صرف نظر از روشی که استفاده می کنید، می توانید از سازه های ناپایدار پشتیبانی موقت کنید که به جلوگیری از آسیب به زیرساخت ها یا ساختمان های مجاور در طول فعالیت های ساخت و ساز یا تخریب کمک می کند.
فعال کردن تعمیرات کارآمد – تکنیک های تقویت به شما کمک می کند دیوارها و پایه های آسیب دیده یا ترک خورده را تقویت و تعمیر کنید، که طول عمر سازه ها را افزایش می دهد.
فاکتورهایی که باید در انتخاب روشهای شورینگ در اجرای گودبرداری عمیق در نظر گرفت.
قبل از اینکه روش بندکشی را که در پروژه ساخت و ساز یا حفاری بعدی خود از آن استفاده خواهید کرد انتخاب کنید، چندین فاکتور وجود دارد که باید در نظر بگیرید. به عنوان مثال، مطمئن شوید که ویژگی های سایت را شناسایی کرده اید. شرایط خاک نقش کلیدی در تعیین اینکه کدام روش برای شما مناسب است بازی می کند. این شرایط به محتوای آب، ترکیب و پایداری گسترش می یابد.
همچنین باید به الزامات خاصی که پروژه شما دارد فکر کنید. انتخاب شما برای تکنیک تقویت تحت تاثیر مدت زمان پروژه، نزدیکی به سازه های موجود و عمق حفاری است.
شما همچنین باید هزینههای مربوط به هر یک از روشهای پوشش و همچنین در دسترس بودن مواد و تجهیزات مناسبی را که برای تکمیل مؤثر پروژه در دست نیاز دارید، ارزیابی کنید. اگر از قبل برنامه ریزی دقیقی در مورد نحوه رسیدگی به این عوامل ایجاد نکنید، ممکن است نتوانید مواد مورد نیاز خود را تا تاریخ شروع پروژه تهیه کنید .
اهمیت تخصص حرفه ای در شورینگ
اجرای گودبرداری عمیق و شورینگ برای پشتیبانی از سازه هایی طراحی شده است که بدون این تکیه گاه احتمال سقوط یا ریزش وجود دارد. از آنجایی که shoring چقدر می تواند مهم باشد، به شدت توصیه می شود که در طول این فرآیند تخصص حرفه ای کسب کنید. درگیر کردن متخصصان با تجربه، مانند مهندسان سازه و تیم های ساخت و ساز، ارزیابی مناسب شرایط سایت و همچنین انتخاب مناسب ترین تکنیک های تقویت را تضمین می کند.
مدت زمان گودبرداری و اجرای گودبرداری عمیق یک پروژه ساختمانی چقدر است؟
وقتی صحبت از ساخت و ساز می شود، قبل از اینکه بتوانید شروع به ساخت کنید، کارهای زیادی در پشت صحنه انجام می شود.
یکی از مراحل ضروری فرآیند ساخت و ساز و اولین قدم خاکبرداری است.
گودبرداری همیشه آسان نیست، و یک مرحله به خصوص ارزان در این فرآیند نیست، اما بسیار مهم است.گودبرداری برای پی ریزی پایه ای که سازه بر روی آن ساخته خواهد شد، حیاتی است. به همین دلیل است که کار سایت مهم است ، شاید مهمترین مرحله در فرآیند ساخت و ساز باشد. با این حال، گودبرداری برای یک پی می تواند از 3 تا 4 روز و اجرای گودبرداری عمیق تا 3 هفته باشد.
شرکت ویلاسازان دماوند یکی از بهترین و فعال ترین شرکت های ساختمانی است که با نیرویی متخصص و جوان و بااخلاق کاری کلیه خدمات پیمانکاری ساختمان ، ویلاسازی ، برج سازی ، شهرک سازی ،ساخت انواع استخر ( استخر سرباز ، سرپوشیده ، پرورش ماهی ، کشاورزی ) انبوه سازی ، تعمیرات و بازسازی ، اجرای خاکبرداری ، اجرای گودبرداری عمیق و کم عمق ، اجرای حفاری ، بازسازی آشپزخانه ، بازسازی اتاق خواب و پذیرایی و … ، جدول کشی ، گودبرداری ، اجرای فوندانسیون ، طراحی داخلی ، ساخت انواع نمای ساختمان ، دیوار چینی و…فعالیت دارد.
جهت مشاوره رایگان و اجرای کلیه خدمات و ( اجرای گودبرداری عمیق ) با شماره های ذیل شده تماس حاصل فرمایید.