پیمانکاری ساختمان
پیمانکاری ساختمان
ممکن است جزو افرادی باشید که قصد ساخت و یا تعمیر و بازسازی منزل و باغ و ویلای خود را داشته باشید و یا قصد انبوه سازی در مقیاس بالا را دارید و مرتب واژه مهندسی عمران و پیمانکاری ساختمان به گوشتان بخورد ما در این نوشته قصد داریم صفر تا صد پیمانکاری و مهندسی ساختمان را برای شما علاقمندان به رشته عمران بنویسیم .
در این مقاله می خوانیم :
- تعریف پیمانکار و پیمانکاری
- وظایف پیمانکار
- آنچه که در قرار داد پیمانکاری ساختمان باید در نظر بگیریم
تعریف پیمانکاری
پیمانکار به شخص حقیقی و یا حقوقی ذی صلاحی گفته می شود که بر اساس اسناد و مدارک و قراردادی که فی مابین دو طرف منعقد شده است به عنوان مجری موضوع پیمان نامه شناخته می شود در پیمانکاری ساختمان نیز مجری طرح به عنوان پیمانکار شناخته شده و قوانین و ضوابط پیمان نامه توسط وی و کارفرما به اجرا در می آید .
در قرارداد ساخت و ساز نیز موضوع قرارداد ،پیمانکاری ساختمان می باشد که در این قرارداد طرفین قرار داد به ترتیب کارفرما و مجری پیمانکاری و یا همان پیمانکار است .
وظایف پیمانکار ساختمان چیست ؟
در هر پروژه ی ساختمانی به طور معمول سه طرف نقش اساسی دارند مالک ساختمان یا همان مشتری ، تیم مدیریت و پیمانکار ساختمان و اکیپ پیمانکار .
پیمانکار ساختمان فعالیت های ساخت و ساز را برنامه ریزی کند و تمام هماهنگی های لازم جهت ساخت و ساز بر عهده ایشان است و باید در زمان تعیین شده با همان بودجه ای که در قرارداد قید شده است موضوع قرار داد را تکمیل و تحویل مشتری یا همان کارفرما دهد . اگر بگوییم پیمانکاران مسئولیت کل فرآیند ساخت و ساز را بر عهده دارند بی ربط نگفته ایم بنابراین به جاست که در قراردادی که در پیمانکاری ساختمان منعقد می کنیم تمامی موارد قید شود تا طرفین به مشکل بر نخورند .
نقش پیمانکار ساختمان در پروژه
همانطور که در بالا اشاره شد یک پیمانکار ساختمان دارای وظایف متعددی است که بسته به نوع و مفاد قرارداد وظایفش نیز مشخص می شود .
- برنامه ریزی پروژه ساختمانی
- مدیریت پروژه
- ایمنی
- پیگیری پر.پروژه
- کنترل کیفیت
- مسائل قانونی و مقررات
برنامه ریزی پیمانکار ساختمان در پروژه پیمانکاری
در هر پروژه ای یک سری برنامه های زمان بندی شده وجود دارد که پیمانکار ساختمان باید بر اساس آنها پروژه را بودجه بندی نماید زیرا یک پیمانکار ساختمان می داند اگر طبق برنامه زمان بندی شده کار را به اتمام نرساند جریمه های سنگینی بابت هر روز دیرکرد به دنبال خواهد داشت .
البته باید یک مطلب را در نظر بگیریم اگر در اجرای قرارداد پیمانکاری ساختمان و هر قرارداد دیگری حوادث قهری رخ دهد جریمه به آنها تعلق نمی گیرد .
ماده ۲۲۷ قانون مدنی ایران فورس ماژور یا قوه قهریه حادثهای است که نمیتوان آن را به متعهد مربوط دانست، اعم از اینکه ارتباطی با قلمرو فعالیت متعهد داشته و حادثه غیرمترقبه تلقی شود یا صرفاً ناشی از عوامل بیرونی و جدا از متعهد باشد.
نخستین وظیفه یک پیمانکار ساختمان ایجاد یک پروژه و تحویل به موقع آن است در این راستا یک پیمانکار باید با یک سری مسائل دست و پنجه نرم کند تا با سربلندی کامل از پروژه ای که در دست احداث است بر بیاید .
برنامه ریزی های یک پیمانکار پیش از اجرای پروژه
- برنامه ریزی کلی در جهت اجرای صحیح پروژه پیمانکاری
- بررسی بودجه و پیش بینی حوادثی از این قبیل مانند گرانی مصالح و…
- مشخص نمودن انواع مصالح و تجهیزات ساختمانی و تهیه آنها
- پیش بینی اتفاقات و هر گونه تغییرات احتمالی در طول اجرا و کم کردن ریسک
- رسیدگی به کلیه امور قانونی
- ارنج کردن اکیپ مجری
در پیمانکاری ساختمان ، گرداننده کل پروژه حوادث ، دیرکردها ، اجرا و غیره همه به عهده پیمانکار است و بنابراین باید از ابتدای کار پروژه را بودجه بندی کند و هزینه های واقعی را برنامه ریزی نماید .
مدیریت پروژه
یکی دیگر از اقداماتی که یک مدیر باید انجام دهد تکمیل به موقع و مدیریت ساخت و ساز است . بودجه بندی هزینه ها در پیمانکاری بی نقص از اهمیت ویژه ای برخوردار است پیمانکار ساختمان باید بودجه را به درستی تعیین کرده باشد و با اطمینان کامل به اجرای پروژه بپردازد .
در طول اجرای یک پروژه پیمانکاری ساختمان مدیر باید از قیمت مصالح و همچنین ماشین آلاتی که مورد نیاز است آگاهی کامل داشته باشد زیرا باید با بودجه ای که در نظر گرفته است تا آخر راه ادامه دهد .همچنین ممکن است گه پیمانکار نیاز به استخدام پیمانکاران فرعی در طول مدت اجرای پروژه داشته باشد بنابراین باید از قبل این چنین موارد را پیش بینی نماید تا در زمان تعیین شده پروژه را تحویل کارفرما دهد . کارفرمایان نیز باید پیش از عقد قرارداد در نظر بگیرند که یک پیمانکار باید گزارش کاملی از عملکرد و بودجه ای که در طول اجرای پروژه خرج شده است را از پیمانکاران بخواهند و پیمانکاران باتجربه بالا نیز در جهت شفاف سازی اجرای پروژه به طور معمول گزارش کاملی را در اختیار کارفرمایان قرار خواهند داد .
ایمنی در پیمانکاری ساختمان
در پیمانکاری ساختمان کلیه مسائل اعم از ایمنی داخل کارگاه و خارج از آن به عهده پیمانکار ساختمان است .پیمانکار مسئول حفاظت از جان کلیه اعضای پروژه در طول مدت کار می باشد.
چک لیست ایمنی عمومی کارگاه در پیمانکاری ساختمان :
قرارداد جعبه کمک های اولیه در محیط کارگاه
مستقر کردن آمبولانس در موارد تخریب انفجاری و موارد مشابه
در اختیار قرارداد کلاه ، دستکش ، ماسک جوشکاری ، طناب نجات افقی و عمودی ، عینک بند دار جهت حفاظت از تابش با درجه تیرگی متوسط و بالا ، لباس کار مناسب به تناسب نوع کار، تجهیزات لازم به منظور جلوگیری از سقوط احتمالی کارگران ، کفش و چکمه متناسب با نوع کار
ریخت و پاش در کارگاه برابر با بالا رفتن خطرات احتمالی و کاهش بهره وری بنابراین کارگران موظف هستند بعد از اتمام هر روز کاری کارگاه را تمیز و آماده برای روز بعد سازند.
طبق قانون کار به کار گرفتن کودکان زیر 15 سال در کارگاه ها مطلقا ممنوع است.
حصار کشی در اطراف ساختمان و ایجاد علائم هشدار دهنده و احتمال ایجاد خطرات احتمالی در شب
ایجاد تابلوهای هشدار دهنده در محیط کارگاه ( در صورت بکارگیری افراد با زبان های مختلف به آن زبان ها نیز ترجمه شده باشد .
ایجاد دستشویی برای کارگران در محیط کارگاه و مجهز کردن سرویس ها به مواد شوینده بهداشتی
لازم است در کارگاه سطل هایی به منظور جمع آوری ضایعات کارگاهی قرار دهند .
ایجاد مکانی بعنوان دفتر کارگاه
ایجاد مکانی امن برای استراحت کارگران و صرف غذا
نصب تعداد کافی کلید و پریز در کارگاه
فرار دادن تجهیزات گرمایشی مناسب
قرار دادن کپسول اطفاء حریق
ایجاد مکانی امن به منظور استعمال سیگار برای کارگران به منظور جلوگیری از خطر انفجار
کنترل جک و جرثقیل و ماشین آلات مشابه به منظور جلوگیری از خطرات احتمالی
قرار دادن محافظ به منظور سقوط و ریزش مصالح به خارج از ساختمان
آموزش صحیح به کارگران پیش از کار با وسایل
مسئولیت پرداخت حقوق و مسایل ایمنی پروژه بر عهده چه کسی است ؟
پیمانکاران ساختمان علاوه بر مسائلی که در بالا اشاره کردیم مسئولیت کامل پروژه را برعهده دارند حقوق کارمندان ، کارگران و حتی مسائل ایمنی و حوادثی که ممکن است در طول اجرای پروژه رخ دهد می باشند .بنابراین باید در انتخاب کارگران و متخصصان دقت کافی را به کاربرند.
پیگیری پروژه ساختمانی بر عهده چه کسی است ؟
پیمانکاران علاوه بر مسائل یاد شده مسئول پیگیری پروژه در جهت پیشبرد صحیح قرارداد می باشند آنها باید با رد یابی های مکرر عملکرد کارگران و کارکنان را زیر نظر داشته باشند تا پروژه در مسیر درست پیش برود .
کنترل کیفیت در پیمانکاری ساختمان
وقتی بحث از کنترل کیفیت می آید شرایط پیمانکاری کمی مشکل می شود.یک روش مطمئن برای بررسی و ارزیابی کیفیت هرگونه محصولی با کنترل کیفیت صورت می گیرد البته باید به نکته اشاره کنیم کنترل کیفیت ، هر گونه آسیب های احتمالی را در شرایط آب و هوایی و غیره مورد بررسی قرار می دهد تا یک ساختمانی به دور از آسیب را داشته باشید . در فرایند ساخت و ساز باید کلیه نقشه های طراحی و وسایل و مصالحی که در این پروژه به کار برده می شود مورد ارزیابی قرار می گیرد .
مسائل قانونی و مقرراتی
همانطور که میدانیم بی اطلاعی از قانون به هیچ وجه قابل اغماض نیست بنابراین در پیمانکاری ساختمان ، یک پیمانکار باید از قوانینی که به ایشان مربوط می شود کاملا آگاهی داشته باشد و تمامی آنها را با دقت اجرا نماید .
همانطور که اشاره شد یکی دیگر از وظایف پیمانکاران مسائل قانونی و مقرراتی است که البته بسیار کم و انگشت شمارند ولی باید قبل از اجرای پروژه تمامی مجوزها و مقرراتی که باید توسط یک پیمانکار رعایت و یا اخذ شود را دریافت نماید. یک پیمانکاری ساختمان باید با توجه به مقررات ساخت و ساز تمامی تمهیدات لازم را اجرا کند تا در ساخت و ساز دچار مشکل نشود و پروژه بدون اختلال پیشرفت کند .
حل اختلاف بین کارفرما و پیمانکار
به طور معمول در هر شغلی ممکن است یک سری اختلافات بین کارفرما و پیمانکار رخ دهد در چنین شرایطی چه باید کرد ؟ به طور معمول در قرارداد های پیمانکاری ساختمان یک سری تمهیدات در نظر گرفته می شود اما اگر در قرارداد ذکر نشود که در چنین شرایطی حل اختلاف به عهده چه کسی و یا چه کسانی باشد باید بگوییم یا به صورت میانجیگری و داوری و در صورتی که نتیجه لازمه اتخاذ نشود به شورای حل اختلاف مراجعه می نمایند .
شرکت ویلا سازان دماوند با توجه به سابقه درخشانی که در ساخت و ساز داشته است با خدمات پیمانکاری ساختمان ، پیمانکاری و احداث انواع هتل ، رستوران ، باغ ویلا ، شهرک سازی ، تعمیر و مرمت بناهای فرسوده ، بازسازی و نوسازی و اجرای صفر تا صد پیمانکاری ، اجرای محوطه سازی ، خاکبرداری ، خاکریزی جدول کشی ، لوله کشی ، سیم کشی و… به صورت شبانه روزی در خدمت شما هموطنان عزیز می باشد.
شرکت پیمانکاری ساختمان
شرکت ویلا سازان دماوند مجری طرح های پیمانکاری ساختمان ، انبوه سازی ، ویلا سازی ، تعمیر و مرمت و بازسازی ساختمان های اداری ، مسکونی و تجاری ، آرماتور بندی ، بلوک چینی ، خاکبرداری ، گودبرداری و….می باشد.همچنین شرکت آماده انعقاد قرارداد با سازمان ها و نهادهای خصوصی و دولتی می باشد.
نتیجه گیری
پیمانکاری ساختمان وظیفه خطیری است که شخص پیمانکار بر عهده دارد زیرا جان و مال مردم در گرو این کار قرار دارد بنابراین لازم است که کارفرما ها در استخدام یک پیمانکار به تجربه ، دانش و مهارت تصمیم گیری ایشان نیز توجه داشته باشند تا پروژه ای بدون نقص را پی ریزی و اجرا نمایند اینکه پیمانکار بتواند تمامی احتمالات را از قبل پیش بینی کند و حتی قادر باشد روزانه برنامه ریزی درستی داشته باشد به مهارت یک پیمانکار بستگی دارد .تمامی مسائل یاد شده در این مقاله حاکی از وظایف خطیر یک پیمانکار در پروژه ساخت و ساز است .