داربست و انواع مختلف آن
در این پست قصد داریم شما را با داربست و انواع مختلف آن آشنا کنیم. اما از آنجایی که داربست و انواع مختلف آن با یکدیگر کمی فرق دارد پس بهتر است برای اجرای آن به سراغ یک متخصص باتجربه و کاربلد بروید؛ متخصصی که بتواند نصب را بدون هیچ کم و کاستی در بالاترین سطح کیفیت انجام دهد. تیم ویلاسازان شکوه دماوند با سابقه درخشان و دارای کادری باتجربه می تواند انتخاب خوبی باشد.
داربست و انواع مختلف آن
داربست چیست و انواع مختلف آن کدام است؟ تا بحال به ساختمان های در حال ساخت بسیار برخورد کرده اید و پایه هایی را در زیر سقف بسیار دیده اید بله این همان داربست هست که ما تصمیم داریم در این مقوله با عناوین زیر بیشتر به آن بپردازیم:
- تعریف داربست
- انواع داربست ساختمانی
- نکات مهم در داربست بندی
تعریف داربست
داربست یک سازه چوبی یا فلزی موقتی است که برای دسترسی به نقاط دشوار به هنگام ساخت یا تعمیر ساختمانها و دیگر سازهها مورد استفاده قرار می گیرد. داربسـت ها که از میلههای فلزی و چوبی ساخته میشوند گاه به عنوان تکیهگاه برای بخشی از دیگر سازهها بکار می روند ساخت داربسـت ها مهارت ویژهای نیاز دارد زیرا در صورت فروریختن یک داربسـت فلزی خطر تلفات جانی بسیار زیاد است. داربست فلزی قالباً بصورت لوله های ۶متری،۳متری و قالب و بست تشکیل می شوند.ولی چون ساختمانها در متراژهای مختلفی ساخته شده اند لوله هایی با متراژهای کوچکتر وبزرگترنیز در نصب داربسـت فلزی کاربرد دارند. یکی از ویژگی های داربسـت خوب داشتن فاصله مناسب بابدنه است که معمولاً ۳۰cmاست .در بعضی مواقع نیز به دستور بنا و یا معمار و مهندسین مربوطه نسبت به نوع انجام کار در روی بدنه فاصله ها کم یا زیاد می شوند.
انواع داربست ساختمانی
انواع داربسـت ساختمانی در جنس و نحوه استفاده تفاوت هایی دارند. بطور مثال جنس آن ها چوب و فلز بوده و در انواع معلق و پایه دار موجود هستند. که می توانید آنها را از طریق افرادی که اجاره و اجرای داربسـت انجام می دهند، برای ساختمان خود تهیه کنید.
داربست فلزی
این مدل از داربسـت ها، از لوله هایی با جنس فولاد که قطر ۴.۸۳ سانتی متری داشته و به لوله های ۵ سانتی متری معروف هستند، ساخته شده اند. مونتاژ وسرهم سازی آنها به وسیله بست انجام می شود. و در اکثر موارد برای ساختمان ها از این مدل داربسـتهای فلزی استفاده می شود.
داربست چوبی
موادی که برای تهیه و ساخت این نوع از داربسـت ها استفاده می شوند، نردبان های مخصوص و چوب های گرد می باشند. این مدل از داربسـت ها معمولا به طور ثابت هستند. در حالت کلی، زمانی که برای برپایی و اجرای داربسـت ، از پل موقت، خرک و تخته استفاده کنیم، می توان گفت که یک داربست چوبی ایجاد نموده ایم.
داربست معلق
گاهی پیش می آید که لازم است کاری در ارتفاع صورت گیرد و برپاسازی داربسـت از سطح زمین امکان نداشته باشد. در این مواقع از داربست معلق که از انواع داربسـت ساختمانی است، استفاده می شود. نحوه کار داربسـت معلق به این صورت است که به دیوار های ساختمان تکیه داده می شود. این نوع از داربسـت ساختمانی به این دلیل که مانند سکو، از سطح ساختمان بیرون زده اند، به سکوی پیش آمده یا داربست معلق معروف هستند.
داربست پایه دار
در زمان های که نیاز باشد به سرعت برپاسازی داربست انجام شود، می توان از داربست پایه دار استفاده کرد. اما در این مدل از داربست ساختمانی، نمی توان بیش از یه ردیف داربست را اجرا نمود. همچنین باید توجه کرد که ارتفاع سکوی کار از سطح زمین یا از طبقه ای که داربست روی آن بنا شده است، بیش از ۴.۵ متر نشود. زیرا ایمنی کار از بین می رود. در داربست های پایه دار باید پایه ها مهار شده و کاملا ثابت شده باشند. همچنین برای بالا و پایین رفتن از این داربسـت ها، از نردبان می توان استفاده کرد.
نکات مهم در داربست بندی
- پایههای عمودی داربسـت یا همان لولههای استاندارد نقش مهمی در استحکام داربسـت دارند که حداکثر فاصله آنها از هم معمولاً ۲ متر است.
- داربسـت خوب، داربستی است که تمامی پایههای استاندارد آن در یک خط مستقیم است.
- بستهای با زاویه قائم، برای اتصال لولههای داربسـت در حالت عمود بکار میروند. اکثر بار قابل قبول برای این بستها ۳/۶ کیلو نیوتن است.
- لدجر ( LEDGER ) لولههای افقی هستند که برای استوار ماندن لولههای عمودی برای تحمل بهتر بکار میرود. همچنین برای جلوگیری از خم شدن لولههای افقی (ترانزوم) هم بکار میرود.
- بستهای PUT LOG COUPLER یا بست تخته برای اتصال ترانزوم و لجر بکار برده میشوند.
- ترانزوم، لوله استاندارد بیرونی را به استاندارد درونی نصب میکند. این لوله از عرض لجر عبور کرده و محل کار را میسازد.
- پین اتصال قطعهای است که برای اتصال دو لوله طولی به همدیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
- لوله اتصال برای اتصال دو لوله طولی به همدیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
- بریس یا همان لولههای مهاری به شکل ضربدری به داربسـت زده میشوند تا مقاومت داربسـت بیشتر شود.
- بستها عموماً از نظر جنس در دو نوع چدنی و فرج هستند.
- بستها باید بطور مرتب روغن کاری شده و در مخلوط مناسبی از گازوییل و روغن نگهداری شوند.
- پلهها بهترین وسیله برای دسترسی ایمن به بالای سکو هستند.
- به ازای هر ۲ متر ارتفاع، بین ۶-۷ پله در نظر گرفته میشود.
- پلهها مبادی ورودی داربسـت بوده و علایم هشدار دهنده در آنجا جهت رویت همگان نصب میشوند.
- در شیبهای ملایم و بنا به ضرورت گاهی به جای پلهها از سطح شیبدار استفاده میشود.
- پلهها در سازههای دایمی بطور عمود بوده و از ارتفاع ۲ متر به بالا دارای پشت بند هستند.
- اگردر روی پله از تخته برای عبور و مرور بهتر استفاده میکنید حتماً آنرا با سیم محکم ببندید.
- تختههای داربسـت روی سکو و پاگردها را پوشانده و در دو انتها دارای لب بند یا تسمه فلزی هستند.
- نردبانها در اشکال مختلف ساخته میشوند و کاربردهای متفاوت دارند.
- حتما قبل از کار از تمام اجزای نردبان بازرسی شود و برای کارهای برقی از نوع عایق آن استفاده شود.
- از نردبانهای چوبی و کوتاه برای کار استفاده نکنید.
- بالا و پایین نردبان را به جای محکم ببندید.
- موقع بالا و پایین رفتن حتما صورت شما رو به نردبان باشد.
- استفاده از قطعات معیوب و یا شکسته، خمیده و خراب در داربسـت ممنوع است.
- لولههای داربسـت از جنس فلز بوده و بسیار محکم و مقاوم میباشند.
- استفاده از لولههای خم شده، برش داده شده توسط حرارت ممنوع است.
- مراقب باشید انتهای لوله شکاف و بریدگی نداشته باشد.
- از اتصال لولهها در حالتهای افقی وعمودی داربسـت بوجود میآید
جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با تیم ویلاسازان شکوه دماوند در تماس باشید.
دفترکار: 02176392133
موبایل: 09122835498