انواع سرامیک چیست؟
احتمالا براتون پیش اومده که برای انتخاب پوشش کف منزل یا محل کارِتون به مشکل خورده باشین. کاملاً حق دارین. به دلیل اینکه امروزه انقدر تنوع محصولات زیاد شده که انتخاب کار سختی شده. ما در این مقاله قصد داریم شما رو با سرامیک و انواع اون آشنا کنیم. با ما همراه باشین.
سرامیک چیست و چجوری ساخته میشه؟
سرامیک در واقع نوعی کاشی است که به عنوان پوشش کف و یا دیوار در بعضی فضاها مورد استفاده قرار میگیره. ریشه واژه سرامیک از واژه یونانی “Keramikos ” گرفته شده است که در فارسی به معنای سفالگری است.
برای ساخت سرامیکها معمولا مواد خام مثل: خاک رس، کائولینت، اکسید آلومینیوم، کاربید سیلیکون، کاربید تنگستن و موارد خالص دیگر رو با آب مخلوط کرده و خمیر بدست اومده رو در قالب میریزن، سپس در دستگاه خشککن میگذارن تا مواد خشک بشن ، در نهایت اونها رو در کورههای کاشی پزی حرارت میدهند.
همچنین اغلب سرامیکها یک لایه روکش لعابی دارن که این لعابها میتونه ضد آب، تزئینی، براق، رنگی و … باشند.
تاریخچه استفاده از سرامیکها
سرامیک ها از جمله اولین موادی هستند که به دست بشر ساخته شده اند. در زمان های بسیار قدیم، انسان ها به واسطه سفالگری که مواد اولیه آن بر پایه خاک رس و سایر افزودنی های معدنی بود، با سرامیک ها عجین شده بودند.
اجزای تشکیل دهنده سرامیکها و نوع پیوند در آنها
مواد سرامیکی ترکیباتی از مواد فلزی و مواد غیر فلزی هستند. می توان گفت که سرامیک به ماده ای گفته می شود که بخش اصلی تشکیلدهنده ی آن غیر فلزی و غیر آلی است. سرامیکهای صنعتی غالبا بلوری هستند و ساختار بلوری شان کلی پیچیده تر از ساختارهای فلزی ساده است. پیوندها در سرامیکها متغیر است، ممکن است یونی، کووالانت یا خصوصیات مخلوطی از یونی – کووالانت داشته باشند. پیوند کووالانت مستحکم تر از پیوند یونی بوده و جهت دار می باشد. یک نتیجه ی منطقی از این پیوند این است که سرامیکها نقطه ذوب بالایی دارند. این نوع پیوند همراه با ساختار بلوری پیچیده، سرامیکها را شکننده اما مستحکم می سازد.
خواص سرامیک ها ناشی از پیوند بین آنها می باشد، لذا در مواد سرامیکی گستره وسیعی از خواص را می توان مشاهده کرد. به عنوان مثال در کنار آین که سرامیک ها عمدتا به عنوان مواد عایق و دی الکتریکشناخته شده اند اما اکسید های سرامیکی مبتنی بر (Y-Ba-Cu-O) از جمله ابر رساناهای بسیار قوی می باشند.
در علم مواد اغلب مواد را با دسته بندی های خاص تقسیم می کنیم، از جمله :
- سرامیک ها
- فلزات
- پلیمرها
این دسته بندی براساس انواع اتم ها و پیوند بین آن ها می باشد، که خواص و ویژگی های منحصر به فرد سرامیکها از تفاوت ان ها در نوع اتم ها و پیوند بین آن ها ناشی می شود.
روشهای تولید سرامیکها
به دلیل نقطه ذوب بالای سرامیکها، تعداد محدودی از آنها به وسیله ی ذوب و ریخته گری تولید می شوند. به همین خاطر سرامیکهای صنعتی مدرن مانند آنهایی که حاوی آلومینا می باشند بیشتر به روش متالورژی پودر تولید می شوند. قطعات سرامیکی به روش پرسکاری، اکستروژن یا به طریق Slip casting ساخته می شوند.
تحقیقات وسیعی برای تولید سرامیک های بسیار مقاوم در برابر ضربه مثل کاربید سیلیسیم، نیترید سیلیسیم و زیرکونیا در جریان است. هدف اصلی آن است که تردی آنها را کاهش داد تا بتوانند در موتورهای دیزلی، توربین های گازی و غیره به کار روند.
دسته بندی سرامیکها از نظر کاربرد
سرامیکها از نظر کاربرد به دو گروه زیر تقسیم میشوند:
- سرامیک های سنتی یا سیلیکاتی (Traditional Ceramics or silicate ceramics)
- سرامیک های مدرن یا مهندسی (New Ceramics)
سرامیکهای سنتی (سیلیکاتی)
ما می توانیم سرامیکهای سنتی را به عنوان سرامیک های سیلیکاتی تعریف کنیم. کاشی، سفال، چینی، شیشه، گچ، سیمان، لعاب، ساینده ها، مواد و مصالح ساختمانی به عنوان سرامیکهای سنتی شناخته می شوند.
به طور معمول ، سرامیک های سنتی از سه جزء اصلی از جمله خاک رس ، سیلیس و فلدسپارساخته می شوند. به عنوان مثال آجر ، کاشی و چینی های مظروف و بهداشتی در این دسته قرار می گیرند.
سرامیک کاری و انواع روش های اجرای سرامیک چیست؟
برای اجرای سرامیک کف، زیرسازی اهمیت زیادی داره. تراز کردن، شیب بندی و چسبندگی ملات نقش مهمی در سرامیک کاری دارن. در ادامه در مورد انواع روش های سرامیک کاری صحبت می کنیم.
نصب سرامیک کف به چهارروش انجام میشه:
1- روش ملاتی برای نصب سرامیک
این روش از قدیمی ترین روش های سرامیک کاری است. در این روش ماسه و سیمان و آب رو ترکیب میکنن تا ملاتی خمیری به دست بیاد. همزمان با پهن کردن ملات، سرامیک هم اجرا میشه. البته قبل از شروع کار، کرومبندی انجام میشه تا شیب به درستی اجرا بشه.
2- روش ملاتی و دوغابی (ترکیبی)
در این روش ابتدا سطح با ملات ماسه سیمان به ضخامت 3 سانتیمتر پر میشه. سپس با شمشه و تراز، سطح صاف و یا در صورت وجود کفشور، شیبدار اجرا میشه. با گذشت زمان و سفت شدن ملات، دوغاب روانی از سیمان سفید روی سطح ریخته و سرامیک نصب میشه.
3- روش چسبی برای نصب سرامیک
این روش مثل اجرای ملات و دوغاب است با این تفاوت که به جای دوغاب از چسب استفاده میشه. در روش سرامیک کاری با چسب، در بیشتر مواقع ابتدا سطح موزاییک شده و سپس سرامیک با چسب اجرا میشه.
4- روش خشکه (شاسی کشی) برای نصب سرامیک
به دلیل اینکه روش ملات و دوغاب در نما قابل استفاده نیست از روش اجرای خشک (شاسی کشی) استفاده میشه. سرامیک ها در نمای خشک به وسیله گیره هایی به صورت پنهان یا نمایان به شاسی متصل میشن. این روش ایمن است و در مقابل زلزله و شرایط جوی مقاوم بوده.
نکات مهم در سرامیک کاری چیست؟
- میزان پِرت سرامیک (معمولاً 10 درصد) رو در نظر بگیرین.
- ابتدا جایی که میخواین سرامیک کنین رو اندازه گیری کنین.
- در سرامیک کاری کف معمولاً 75 درصد کار مربوط میشه به مقدمات و کفسازی. پس در این مرحله نهایت دقت رو بکنین تا کار با کیفیت بشه.
- ابتدا همه قطعات رو کنار هم بچینین و سپس سراغ قسمت هایی که نیاز به برشکاری دارن برید.
- از شابلون برای برش سرامیک استفاده کنین.
- پیش از ریختن دوغاب به سرامیک ها اجازه بدین که 24 ساعت استراحت کنن.
سرامیک کاری، حرفه ای سخت است که نیاز به آموزش داره. نوع پوشش و کیفیت اجرای کف منزل ما نقش مهمی در زیبایی داره پس باید کار رو به دست متخصص بسپرین.
مزایای سرامیک چیست؟
برای پوشش کف و دیوار مصالح مختلفی وجود دارن مثل کاشی، سرامیک، پارکت، موزاییک، کاغذ دیواری و … اما در بین این موارد سرامیک به دلایلی انتخاب مناسبتری است. در ادامه شما رو با این دلایل آشنا می کنیم.
- طول عمر بالایی داره. سرامیک در مقایسه با سایر کفپوش ها عمر بیشتری میکنه.
- مقاوم است. به همین دلیله که از سرامیک برای کف پاساژها که تردد زیادی داره استفاده میشه. البته که بهتره از نوع یک لعاب سایشی کار بشه تا خطر سُر خوردن کم بشه.
- رنگ سرامیک تغییر نمیکنه. بسیاری از کفپوش ها در برابر عوامل مختلف مثل نور خورشید، مواد شیمیایی و … مقاوم نبوده و دچار تغییر رنگ میشن. به همین دلیله که میشه از سرامیک برای محیطهای باز استفاده کرد. در سرامیک کاری دیوار حیاط میشه از سرامیک با این خاصیت استفاده کرد.
- به لحاظ بهداشتی مناسبتره. آلودگی و کثیفی به راحتی از روی سرامیک پاک میشه.
- در مقابل حرارت مقاومه. به دلیل اینکه سرامیک مثل کاشی تحت حرارت بالا تولید میشه در برابر آتش سوزی مقاوم است.
انواع سرامیک چیست؟
سرامیک ها بر اساس ظاهر، جنس، درجه سختی، اندازه و … به انواع مختلفی تقسیم میشن. اینکه از چه نوع سرامیکی استفاده کنین به کاربری فضای مورد نظر، سلیقه و بودجهی شما بستگی داره.
معیار شماره 1: انواع سرامیک از نظر جنس
سرامیک ها از نظر جنس به دو نوع:
1- سرامیک پرسلان
2- سرامیک غیر پرسلان، تقسیم میشن.
سرامیک های پرسلان از خاک رس تصفیه شده، ماسه خیلی ریز، پودر فلدسپار در دما و فشار بالا ساخته شدهاند. در حالی است که سرامیکهای غیر پرسلان از خاک رس تصفیه نشده و برخی افزودنیهای معدنی در دما و فشار کمتر از سرامیکهای پرسلانی ساخته میشن.
سرامیک های پرسلانی به دلیل تحمل فشار و دمای بالاتر، تخلخل کمتری داره در نتیجه لکه گیری کمتر و به دنبال اون قیمت بالاتری داره.
معیار شماره 2: انواع سرامیک از نظر ظاهر
سرامیک ها از نظر ظاهر به دو نوع:
1- مات
2- براق ، تقسیم میشن.
براق بودن سرامیک به نوع لعاب و پرداختی که بر روی سطح انجام شده بستگی داره.
بسته به کاربری فضا و سلیقه صاحب خونه، انتخاب انجام میشه. اما باید توجه بشه که سرامیک های براق، لغزنده هستند و مناسب برخی فضاها مثل سرویس بهداشتی نیست.
معیار شماره 3: انواع سرامیک از نظر درجه سختی
سرامیک ها با توجه به میزان خاک رس و دما و فشاری که در فرآیند تولید تحمل می کنند، از نظر سختی به پنج گروه تقسیم بندی میشن. سرامیک های با درجه سختی پایین (درجه 1) در برابر رطوبت، سایش، رفت و آمد و …. بسیار حساس هستند. از این سرامیک ها باید در فضاهای با رفت و آمد کم مثل حموم و سرویس مهمان استفاده بشه. در مقابل سرامیک های با درجه سختی بالا (درجه 5) در برابر عوامل مقاوم بوده و تا سالیان سال عمر میکنه.
معیار شماره 4: انواع سرامیک از نظر ابعاد
ابعاد سرامیک کف با توجه به طرح و نوع کاشی انتخاب میشه. در سبک های کلاسیک معمولاً از سرامیک های کوچک استفاده میشه در حالی که در سبک های مدرن، سرامیک با ابعاد بزرگ مثل 80 در 80 یا 60 در 60 کاربرد بیشتری داره. ابعاد استاندارد سرامیک در بازار عبارتند از:
- ۲۰ در ۲۰ سانتیمتر
- ۲۵ در ۲۵ سانتیمتر
- ۳۰ در ۳۰ سانتیمتر
- ۳۰ در ۶۰ سانتیمتر
- ۳۰ در ۹۰ سانتیمتر
- ۴۰ در ۴۰ سانتیمتر
- ۴۰ در ۸۰ سانتیمتر
- ۴۰ در ۱۰۰ سانتیمتر
- ۵۰ در ۵۰ سانتیمتر
- ۶۰ در ۶۰ سانتیمتر
- ۶۰ در ۱۲۰ سانتیمتر
- ۸۰ در ۸۰ سانتیمتر
سرامیک کاری مدرن یعنی چی؟
امروزه در اجرای سرامیک دیگه از طرح های ساده و همیشگی کمتر استفاده میشه. برای فضاهای بزرگ سعی میکنن از طرح های CNC کمک بگیرن تا طرح از سادگی خارج بشه و به فضا جلوه بده.
یک نمونه دیگه از سرامیک کاری مدرن، ایجاد خطای دید در کفسازی است. یک کارخانه تولید کاشی و سرامیک در انگلستان اخیراً با ایجاد طرح خطای دید در کف خبرساز شده. در تصویر زیر با این نوع سرامیک کاری از دویدن در راهرو جلوگیری شده.
شرایط اجرا و نگهداری سرامیک چیست؟
حداقل تا 3 روز بعد از اجرای سرامیک نباید بهش ضربه وارد بشه.
اجرای سرامیک در دمای زیر 5 درجه سانتیگراد مناسب نیست. سرامیک کاری در هوای سرد به ملات آسیب میزنه و کیفیت کار رو میاره پایین.
آب دادن به سرامیک به گیرش بهتر ملات کمک میکنه.
تفاوت کاشی و سرامیک چیه؟
کاشی از دو قسمت تشکیل شده. بخش اول شامل قسمت اصلی و استخوان بندی و بخش دوم لعاب کاشی که ماده ای شیشه ای است.
به کاشی هایی که لعاب روی اونها از جنس سرامیک است، کاشی سرامیکی گفته میشه. تفاوت اصلی کاشی و سرامیک در استحکام است. کاشی به دلیل ظرافت و وزن پرس کمتر در بدنه و سرامیک به دلیل وزن پرس بالاتر و استحکام بیشتر در کف کار میشه.
قیمت اجرای سرامیک چقدر است؟
قیمت اجرای سرامیک به عوامل مختلفی بستگی داره. معمولا محاسبه قیمت به صورت متری و براساس هر متر مربع از سطحی است که سرامیک میشه. پرت و دور ریز هم در نظر گرفته میشه.
ابعاد سرامیک در تعیین قیمت اجرا تاثیر داره. هر چه ابعاد بزرگتر باشه اجرا سریعتر انجام میشه و هزینه پایین میاد.
زمان نصب یک عامل مهم دیگه در تعیین قیمت است. بعضی فضاها دسترسی سختی دارن و نیازه که زمان زیادی رو براش صرف کرد که این عامل در قیمت نهایی محسوب میشه.
در صورتی که سطح زیر کار مناسب نباشه و نیاز به تعمیرات خاص داشته باشه، قیمت اجرای سرامیک متفاوته.
به کار گرفتن تیم حرفه ای سرامیک کار میتونه تاثیر به سزایی در کم شدن هزینه ها داشته باشه. به دلیل اینکه پرت کار کمتر میشه.
جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با تیم ویلاسازان شکوه دماوند در تماس باشید.
دفترکار: 02176392133
موبایل: 09122835498