پلیت چیست؟ ویژگی ها و کاربرد انواع پلیت
پلیت (Plate) فلزی که آن را با نام «بیس پلیت» هم میشناسیم، یکی از مقاطع فولادی مهم در ساختمانسازی و به ویژه صنعت است. این قطعه مربع یا مستطیل شکل، به صورت ورقهای و در ضخامتهای مختلف تولید شده و در بسیاری از وسایل مهم که روزانه با آنها سر و کار داریم، مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل، این صفحه از وب سایت ویلاسازان شکوه دماوند را به معرفی پلیت، ویژگیهای این محصول و انواع کاربردهای آن اختصاص دادهایم. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.
پلیت چیست؟
همانطور که اشاره شد، پلیت یک ورق فولادی به شکل مربع یا مستطیل است که در ضخامتهای مختلف تولید شده و حتما باید دارای سطح صاف و یکدست باشد. پلیتها قابلیت شکلپذیری و خمش مناسبی دارند و معمولا از «ورق سیاه» تولید میشوند. برای ایجاد پلیت، باید ورقههای فولادی در عرضها و ضخامتهای مختلف برش داده و به هم جوش شوند تا محصول فلزی نهایی ایجاد شود. از این نوع فولاد در ایجاد تیرهای ساختمانی و صفحات تقویت کننده استفاده میشود. همچنین اغلب برای لنگر تیرهای فولادی با پیچ و مهره ها به یک پایه بتنی متصل میشود که به آن در اصطلاح صفحه ستون میگویند.
مهمترین ویژگیهای پلیت به ترتیب، شکلپذیری، خمپذیری و تبدیل به اشکال مختلف است. همچنین گاهی برای موارد تزئینی، پلیتها را نقره، پلاتین یا طلا پوشش میدهند. این مقطع فولادی از نظر شکل ظاهری به دو دسته «مسطح» و «رولهای پیچ پیچ» تقسیم میشود.
آشنایی با انواع پلیت فلزی
پلیتهای فلزی به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند که مهمترین آنها عبارتند از:
1. دیازو: دارای یک پوشش نازک از فلز آلی و حلال هستند و معمولا ماندگاری آنها پایین است.
2. فتوپلیمر: مانند دیازو تولید میشود؛ با این تفاوت که ماندگاری بیشتری دارد و به خوبی در برابر ساییدگی مقاومت مینماید.
3. هالید نقره: به منظور استفاده در کاغذ و فیلم عکاسی مورد استفاده قرار میگیرد و حساسیت بالایی دارد.
4. پلیاستر: از آن برای چاپهای تک رنگ استفاده شده و تفاوت چندانی با هالید نقره ندارد.
5. تینپلت: از آن برای ساخت قوطی کنسرو، قوطی مواد غذایی و … استفاده میشود.
مشخصات و ضخامت پلیت
ضخامت پلیت با میلیمتر اندازهگیری شده و نباید کمتر از 3 میلیمتر باشد. اگر ضخامت یک پلیت از 3 میلیمتر کمتر باشد، به آن «فویل» یا «پلیت برگ» گفته میشود. علاوه بر این، به پلیتهای بالای 6 میلیمتر، پلیت آهنی گفته میشود.
همچنین از نظر شکل ظاهری هم پلیتها به دو دسته تخت و رول پیچ پیچ تقسیمبندی میشوند. فلزات مختلفی برای ساخت پلیت مورد استفاده قرار میگیرند که مهمترین آنها عبارتند از:
- آلومینیوم
- آهن
- مس
- تیتانیوم
- قلع
- نیکل
کاربردهای پلیت چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، پلیتها هم در صنعت و هم در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند. از مهمترین کاربردهای این مقطع فولادی در صنعت، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت یخچالهای نگهدارنده مواد غذایی
- ساخت تابلوهای راهنمایی و رانندگی
- تولید هود آشپزخانه و دیگر لوازم خانگی
- ساخت بدنه خودرو و کامیون
- قفسه کتابخانه
- بدنه هواپیما
- هنرهای تزئینی
- ساخت تجهیزات نظامی
- انتقال نیرو
پلیتها در ساختمانسازی هم کاربرد دارند که مهمترین استفاده آن، مربوط به ساخت صفحه ستون است که در قسمت قبل، به تعریف آن پرداختیم. سایر کاربردهای ساختمانی پلیت عبارتند از:
- ایجاد تیرهای ساختمانی
- ایجاد نمای ساختمان
- لنگر تیرهای فولادی
- تقویت کننده صفحه ستون
فرایند تولید پلیت
فرایند تولید پلیت تا حد زیادی، به تولید ورق آهن شباهت دارد. در این محصول هم مانند سایر مقاطع فولادی از اسلب استفاده میشود. طول اسلب در واقع همان ضخامت پلیت است. برای رسیدن به فرم دلخواه، باید این اسلبها 4 الی 5 بار از غلتکهای مخصوص، عبور داده شوند. پس از اینکه پلیت به ضخامت دلخواه رسید، باید در حوضچه اسید غوطهور شده و سپس با آب شستشو شود.
پلیت ساختمانی چه ویژگیهایی دارد؟
همانطور که اشاره شد، مهمترین ویژگیهای پلیت فلزی، قابلیت شکل پذیری ایده آل، خم شدن به سادگی، قرار گرفتن در اشکال مختلف و … است. پلیت آهن در اشکال مختلفی مانند قطعات تخت یا نوارهای مارپیچ در دسترس است. نوارهای مارپیچ با عبور دادن یک پلیت پیوسته از جنس آهن از طریق یک برش رول تشکیل میشوند، که برای تولید یا خرید آهن یا هر نوع مقطع فولادی نیاز است تا از آخرین قیمت آهن از یک منبع معتبر مطلع شوید.
از پلیت آهن در بدنه خودرو و کامیون (کامیون های کوچک)، بدنه هواپیما و بالهای آن، جداول پزشکی، برای سقف ساختمانها (معماری) و بسیاری برنامه های کاربردی دیگر استفاده می شود. پلیت آهن از آهن و دیگر موادِ دارایِ نفوذپذیریِ مغناطیسیِ بالا ساخته میشود. همچنین در ساخت هستههای فولادیِ لمینت، ترانسفورماتور و ماشین های الکتریکی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
واحد اندازه گیری پلیت
همانطور که در قسمتهای قبل نیز اشاره کردیم، واحد جهانی اندازهگیری پلیت، میلیمتر است. اما در ایالات متحده آمریکا از یک واحد اندازهگیری بومی برای پلیت استفاده میشود که در آن، هر چه عدد آهن بزرگتر باشد، سایز پلیت کمتر خواهد بود. پلیت آهن معمولا از محدوده 30 واحد تا 7 واحد اندازهگیری استفاده میشود.
واحد اندازهگیری فلزات آهنی و غیرآهنی با هم دیگر متفاوت است. ضخامت مس با اونس اندازهگیری میشود؛ این در حالی است که وزن مس موجود در یک منطقه را با یک فوت مربع اندازهگیری میکنند.
پلیت چیست؟ ویژگی ها و کاربرد انواع پلیت
پلیت (Plate) فلزی که آن را با نام «بیس پلیت» هم میشناسیم، یکی از مقاطع فولادی مهم در ساختمانسازی و به ویژه صنعت است. این قطعه مربع یا مستطیل شکل، به صورت ورقهای و در ضخامتهای مختلف تولید شده و در بسیاری از وسایل مهم که روزانه با آنها سر و کار داریم، مورد استفاده قرار میگیرد.
جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با تیم ویلاسازان شکوه دماوند در تماس باشید.
دفترکار: 02176392133
موبایل: 09122835498