عمر مفید ساختمان بتنی چقدر است؟
عمر مفید ساختمان بتنی بر اساس موارد مختلفی سنجیده میشود که در ادامه به این مطالب خواهیم پرداخت. استفاده از بتن در ساختمان بخاطر استحکام آن از سال ها قبل رواج دارد. اما در نظر داشته باشید که بتن به تنهایی استحکام بالایی ندارد زیرا به راحتی میشکند اما با استفاده بتن و میلگرد حرارتی در کنار یکدیگر قدرت استحکام ساختمان بالا میرود و عمر مفید آن افزایش پیدا میکند.
عمر مفید ساختمان بتنی چقدر است؟
البته به شرط آنکه ساختمان طبق اصول استاندارد سازه ای ساخته شود در غیر اینصورت عمر مفید آن بسیار کاهش پیدا میکند. استحکام ساختمانی که بتنی باشد بسیار بیشتر از سایر ساختمان هاست پس عمر مفید ساختمان ها با بکار بردن این مواد بیشتر می شود به همین خاطر بتن تا حدودی جای دیگر مصالح ساختمان را گرفته و کاربردی تر شده است.
ساختمان بتنی
از آنجایی که ساختمان سازی معماری پیشرفت روزافزونی داشته بخاطر افزایش ایمنی و طول عمر ساختمان از مواد مختلفی استفاده می کنند. از بین انواع موادی که برای ساخت ساختمان استفاده میشود مواد فلزی و بتنی برای ساخت اسکلت کاربرد بیشتری دارند هر کدام از این اسکلت ها مزایا، معایب و طول عمر به خصوصی دارند. مصالح بتنی، ساختمان را به استحکام زیاد می رساند اما بتن به تنهایی مقاومت کافی ندارد و در عین حال شکننده است.
برای افزایش طول عمر ساختمان ها علاوه بر استفاده از مصالح خوب باید اجرای اصول صحیح ساخت و مهندسی، نکات اجرایی و ساختاری رعایت شود. بدون رعایت اصول اجرایی مناسب در مقاوم سازی ساختمان استفاده از مصالح با کیفیت و مستحکم امری بی فایده است. اگر ساختمانی اصولی ساخته نشود این امر در دراز مدت نه تنها به عمر مفید سازه لطمه می زند بلکه ایمنی افراد ساکن در ساختمان را کاهش می دهد.
استحکام ساختمانی که بتنی باشد بسیار بیشتر از سایر ساختمان هاست. پس عمر مفید ساختمان ها بیشتر می شود. ساختمان ساخته شده باید در مقابل زلزله مقاوم باشد. ساختمان هایی که ارتفاع آن ها از 50 متر بلند تر است و یا ساختمان هایی که از 15 طبقه بیشتر هستند باید در برابر زلزله مقاوم باشند.
تفاوت عمر مفید ساختمان بتنی در ایران و سایر کشورها
تفاوت طول عمر مفید ساختمان های بتنی در ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته دیگر بسیار زیاد است.در کشورهای صنعتی و پیشرفته به دلیل رعایت اصول سازه ای و استفاده از مصالح متناسب با اقلیم و همچنین در نظر گرفتن اختلاف دما و جلوگیری از انبساط و انقباض، عمر مفید ساختمان بتنی را حتی تا ۳۰۰ سال افزایش می دهند. اما در کشورهای غیر پیشرفته به علت نداشتن اطلاعات کافی در خصوص عوامل موثر در کاهش و افزایش عمر مفید ساختمان تخمین عمر مفید ساختمان بتنی تا حدود ۳۵ سال است که اختلاف بسیار زیادی است.
عمر مفید یک ساختمان بتنی
عمر مفید ساختمان بتنی بر اساس سن واقعی ، سن بهره برداری و سن سندی تعیین می شود. عمر مفید ساختمان بتنی با توجه به عوامل مختلفی بررسی می شود برای افزایش عمر مفید ساختمان بهتر است همه اصول استاندارد ساخت سازه را در نظر گرفت. اگر قبل از انجام امور ساخت و ساز و حتی در حین ساخت، نظارت کافی بر مراحل ساخت سازه اعمال نگردد و عملیات ساخت و ساز بدون رعایت اصول استاندارد انجام شود، قطعا عمر مفید سازه کم می شود. عمر مفید ساختمان به مرور بر اثر عواملی همچون رطوبت و اختلاف دما یا باران اسیدی، کاهش پیدا کرده و سطح سازه ترک می خورد و یا فونداسیون آن دچار مشکل می شود. در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح میدهیم؛
باران اسیدی:
یکی از مخرب ترین حوادث طبیعی که بر عمر مفید ساختمان بتنی تاثیر منفی می گذارد باران اسیدی است. این اتفاق در مناطق صنعتی و کلان شهرها بیشتر اتفاق می افتد. درساختمان سازی برای این که عمر مفید سازه خود را افزایش دهید باید از مصالحی استفاده کنید که نسبت به باران اسیدی مقاومت بالایی داشته باشد.
باران اسیدی باعث خورده شدن مصالح و فرسایش سنگ و آجرها میشود که عمر مفید ساختمان را کاهش میدهد بنابراین برای تخمین عمر مفید ساختمان بتنی میزان بارش باران اسیدی را از زمان بهره برداری ساختمان بررسی می کنند. با انجام آزمایشات خاص بر روی مصالح ساختمان های آن منطقه، میزان فرسودگی و فرسایش ساختمان و در نهایت عمر مفید آن را تخمین می زنند.
نم و رطوبت:
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر عمر ساختمان نم و رطوبت است. در صورتی که ساختمان بتنی نسبت به رطوبت و نم مقاوم سازی نشده باشد عمر مفید آن بسیار کاهش پیدا می کند. همچنین برف و باران اسکلت سقف ساختمان را به مرور فرسوده کرده و به بدنه آن آسیب می رساند.
در مناطقی که ساختمان در معرض بارش های مداوم باران باشد عمر مفید آن کمتر از مناطق کم بارش است. میزان تجمع آب زیر زمینی در زیر سازه ها نیز باعث رطوبت ساختمان میشود. قبل از ساخت هر سازه ای باید از نبود آب زیر زمینی در آن منطقه اطمینان حاصل شود.
تغییرات دما در روز و شب:
مصالح مختلف در طول روز منبسط و هنگام شب با کاهش دما منقبض می شوند. انبساط ها و انقباض ها به مرور باعث کاهش استحکام سازه شده و خود را به صورت ترک و خوردگی در سطح سازه نشان می دهند. این انبساط و انقباض بر بخش های داخلی تاثیر می گذارد و باعث کاهش استحکام و مقاومت آن می شود. ساختمان هایی که متناسب با اقلیم منطقه ساخته نشوند عمر مفید کوتاه تری خواهند داشت.
تغییرات دمای فصول:
یکی از عوامل تاثیرگذار بر عمر مفید یک ساختمان تغییرات دمای فصل ها است که تاثیری مانند اختلاف دمای روز و شب بر ساختمان می گذارد.
نکاتی درباره ساختمان
در طراحی ساختمان بتنی باید دقت و توجه زیادی داشته باشید زیرا طراحی ساختمان بتنی باعث میشود تا سازه مورد نظر مقاومت بالایی در برابر مواردی مانند شرایط جوی را داشته باشد.
ساختمان پس از مدتی که مورد استفاده قرار گرفت نیاز به تعمیرات و رسیدگی دارد در صورتی که به ساختمان رسیدگی شود و به تعمیر ساختمان توجه شود عمر مفید ساختمان بتنی افزایش میابد اما در عین حال بی توجهی به ساختمان عمر مفید آن را کاهش میدهد.
هر چقدر مقاوم سازی ساختمان بیشتر باشد عمر ساختمانی افزایش پیدا میکند. قدرت مقاومت ساختمان در برابر نیروهای داخلی مانند وزن ساختمان و نیروهای خارجی مانند بلایایه طبیعی عوامل مهم و تاثیرگذار در عمر مفید ساختمان های بتنی هست. پس با افزایش مقاومت ساختمان عمر مفید ساختمان خود را افزایش دهیم.
کلام آخر
استحکام ساختمانی که بتنی باشد بسیار بیشتر از سایر ساختمان هاست. هر چقدر مقاومت ساختمان بیشتر باشد عمر ساختمانی افزایش پیدا میکند برای افزایش طول عمر ساختمان ها علاوه بر استفاده از مصالح خوب باید اجرای اصول صحیح ساخت و مهندسی، نکات اجرایی و ساختاری رعایت شود. در کشورهای غیر پیشرفته تخمین عمر مفید ساختمان بتنی تا حدود ۳۵ سال است.
در کشورهای صنعتی و پیشرفته به دلیل رعایت اصول سازه ای و استفاده از مصالح متناسب با اقلیم و همچنین در نظر گرفتن اختلاف دما و جلوگیری از انبساط و انقباض، عمر مفید ساختمان بتنی را حتی تا ۳۰۰ سال افزایش می دهند. برای تخمین عمر مفید ساختمان بتن مسلح تمام جوانب سازه ای، اقلیمی، نوع مصالح و غیره بررسی می شود.
جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با تیم ویلاسازان شکوه دماوند در تماس باشید.
دفترکار: 02176392133
موبایل: 09122835498